Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

16 Ekim 2011 Pazar

Küresel ısınma depremleri tetikliyor!

Küresel ısınma

New Scientist bilim dergisinin yayınladığı araştırmaya göre küresel ısınma yeni deprem ve volkanlar oluşmasına neden olmuyor.      Ancak küresel ısınma nedeniyle eriyen buz kütleleri yerkürede değişimlere neden olup zaten yaşanması beklenen sarsıntı ve volkanların tarihini erkene alıyor.

Atmosfer, okyanus ve ayaklarımızın altındaki toprak, tüm dünya sisteminin bir parçasıdır. Birbirleriyle etkileşirler ve birinde bir tedirginlik bir diğerinde bir değişikliğe yol açabilir. Havayı üreten ve iklim değişikliğini tetikleyen gazlar tabakası, jeosfer olarak adlandırılan topraklarımızı etkiler. Chi-Ching Liu ve meslektaşları tarafından Nature'da 2009 tarihli bir makale, iklim değişikliği ve depremler arasındaki ilişkiyi kısmen açıkladı. 

   BM tarafından kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ısınmanın doğal felaketlerin üzerinde yarattığı etkilerin özellikle  araştırılacağı özel bir birim kurulacağını açıkladı.


Riskli bölgeler arasında Türkiye'de var!
     Amerikan New Scientist bilim dergisi, Türkiye’yi de ilgilendiren konuyla ilgili bugüne kadar gerçekleştirilen araştırmalardan oluşmuş özel bir dosya hazırladı.
Buna göre küresel ısınma yeni deprem ve volkanlar oluşmasına neden olmuyor. Ancak küresel ısınma  nedeniyle eriyen buz kütlelerinin yerkürede değişimlere neden olup zaten yaşanması beklenen sarsıntı ve volkanların tarihini öne alıyor. Araştırmaların gösterdiği ise fay hattının üzerindeki buz tabakası ne kadar büyükse fayın hareketinin o kadar yavaş olduğu yönünde.
Eriyen buz kütleleri nedeniyle yükselen deniz seviyesi ise faylarda ve ayrıca  yerkürenin katmanlarındaki enerji ve stresi artırıyor. Bu sırada buz kaybı kara parçası altında bulunan fayların ortaya çıkmasına neden oluyor. Yükselen deniz seviyesi ise kıyıya yakın olan ve bir deprem beklenen fay hatlarında gerginliği artırdığından deprem zamanını öne çekiyor.
Bu durumun tehlike oluşturduğu bölgeler arasında Türkiye de gösterildi.

Alaska

Kuzey Anadolu, ABD’deki San Andreas ve Y. Zelanda’daki Alpin fay hatlarında küresel ısınma nedeniyle depremin daha erken gerçekleşebileceği ifade ediliyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, önümüzdeki 100 yılda deniz seviyesinde görülecek her hangi bir  artışın, erken depremlere yol açabileceğini bildirdi. Uzmanlar bu duruma örnek olarak Alaska’da yaşanan buz kaybını, 2003 ila 2006 arasında, bu bölgede yaşanan küçük çapta depremlerde ki sayının artmasına neden olduğunu belirtiyor.


Kürsel Isınma ve Küresel İklim Değişimine Karşı alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi İçin Yapılan Uluslararası Toplantılara İlişkin Önemli ve Kronolojik Açıklamalar

Konu ile ilgili Birleşmiş Milletler raporu, Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Hükümetlerarası İklim Değişiklikleri Paneli'nde açıklanmıştır.
Raporda küresel sıcaklık artışı ile yaşanacak olası etkiler şöyle  özetlenmektedir.
+2 derece: Su sıkıntısı başlayacak

Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru'da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

+ 5 derece: Denizler 5 m. yükselecek
Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.

+ 6 derece: Göçler başlayacak
Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek.

Kadınlar su bulamadıkları için saçlarını kestirecekler,
Okyanuslarımız çölleşecek,
Kuraklık yaşanacak,
Okyanuslardan aktarımla içme suyu elde edilecek,
Suda yaşayan bazı hayvanlarımız(kutup ayısı ,fok balığı vs.)Tırmanacak buz bulamayacaklar yüzmekten yorulup ölecekler,
İnsanlar 50 yaşındayken susuzluktan 85 yaşında gibi gözükecekler,
Bebeklerin sakat doğma olasılığı artacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder