Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Şubat 2012 Çarşamba

Güneş'te fırtınalar kopuyor

Güneş





NASA’nın Solar Dynamics Observatory (SDO) uydusu, hafta sonunda Güneş’te yaşanan fırtınaları gözlemledi.


Güneş’in yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çeken uzay aracının 7 ile 8 Şubat günlerinde 30 saatlik bir süreçte çektiği görüntülerde, Güneş’in yüzeyinde bir girdap gibi hareket eden fırtınalar net bir şekilde görülebiliyor. Plazma fırtınalar, Güneş’in kendi manyetik alanının etkisiyle şekilleniyor.
SDO görevinde yer alan bilim insanları, “Görüntülerde girdaplar çizerek hareket eden plazma, Güneş’in manyetik alanına karşı koymaya çalışırken bu şekli alıyor... Plazma, manteyik alan çizgileri üzerinde gezinerek ilerliyor” açıklamasını yaptı.
Görüntülerde, daha soğuk plazma materyali, parlak arka planda kara noktalar olarak belirtiyor. Çok yüksek mor ötesi dalga boyunda çekilen görüntüler, bu sebeple sarıya kaçan bir renge sahip.

    
 24’ÜNCÜ DÖNGÜ SONA ERİYOR
  NASA, Güneş fırtınasının görüntülerini, SDO’nun görevinin ikinci yıldönümü anısına yayımladı. 850 milyon dolara mal olan uzay aracı, 11 Şubat 2010 tarihinde fırlatılmıştı. Beş yıl boyunca Güneş’i inceleyecek olan SDO, gök bilimcilerin güneş olaylarını daha iyi anlamasına yardımcı oluyor.

Güneş’te yaşanan 11 yıllık döngülerin sonucunda, yıldızın üzerindeki kara lekelerin büyüklüğünde ve sayısında değişim yaşanıyor. Şu an 24’üncü Güneş Döngüsü içinde olan Güneş, faaliyetinin maksimuma çıkması beklenen 2013’te 25’inci döngüye girecek.

http://www.ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder