Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Mart 2013 Perşembe

History Channel - Yeraltı Şehirleri : İstanbul




  
    İstanbul, kendi kendine bile büyük bir "sır". Yapıların yapılmasının karmaşıklığının yanı sıra bu büyük yer altı şehri nasıl oluyorda hala bu kadar bilinmezle dolu. İstanbul'un geçmişinin ne kadar eskiye dayandığı İstanbul üniversitesi Prehistoria bölümünden Mehmet ÖZDOĞAN tarafın'dan yapılan çok önemli kazılardadır. Edinilen verilere göre İstanbul'un bilinen tarihi 800.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bunun anlamı şudur; İstanbul'un geçmişi sadece bu kenti ya da bizim coğrafyamızı ilgilendirmiyor. İstanbul'un geçmişi çok uzağımızda bulunmayan yerleri de ilgilendiryor. Örneğin bunu Avrupa olarak nitelendirebiliriz.  Basit bir örnek verecek olursak, Paris'in geçmişi Paris yakınlarında bulunan St. Acheul bölgesinde bulunan alt paleolitik buluntularla 100.000 yıl öncesine, Londra'da Clacton buluntularıyla 300.000 yıl öncesine dayanmaktadır. 
  
  Bundan 2 milyon yıl önce Afrika'dan göç eden Homo Erectus'ları, yine günümüzden 200 bin yıl önce yine Afrikadan yola çıkan Neandertal'leri, Avrupa'ya yayılmalarından önce uzunca bir süre konuk etmişiz.



   Anlaşılan şimdilik İstanbul'un tarihi 800.000 yıllık bir geçmişle sınırlı... 


Sunucunun dilinden,



  " İstanbul’un herhangi bir yerinde yürürken geçmişin üstünde yürürsünüz. Herhangi bir yerde toprağın altını kazın binlerce yıllık tarihe ulaşırsınız. Çoğu tarihi kent iyice kazılmıştır, oysa İstanbul’da arkeologlar yüzeyi ancak birazcık kazmışlardır. İşte amacımız bu bu kentin gömülü kalmış tarihinin altındaki katmanlarını soyacağız. Nelere rastlayacağımızı tahmin etmek güç. İnanılmaz, İstanbul'un altında bir bota binmiş durumdayız."



                                            
   


Not: 

 Yarımburgaz Mağarasında yapılan ve İstanbul'un geçmişine yönelik detayları barındıran siteyi buradan takip edebilirsiniz.

  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder