Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Ağustos 2014 Pazartesi

2,6 Milyon Işıkyılı Uzunluğunda Hidrojen Gazı Köprüsü

Gökada kümelerini birbirine bağlayan dev gaz köprüsü yeşil renkte gösterilmiştir Rhys Taylor / Arecibo Galaxy Çevre Araştırması / Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması İşbirliği
  

   Gökbilimciler ve öğrenciler 500 milyon ışık yılı uzaklıkta galaksiler arasındaki 2,6 milyon ışıkyılı uzun atomik hidrojen gazından oluşan bir köprü keşfettiler. Arecibo Gözlemevi, Porto Riko'da bulunan ABD Ulusal Bilim Vakfı ve bir radyo astronomi tesisinde bulunan William E. Gordon Teleskobu kullanılarak tespit edildi.


  Sonuçları Royal Astronomical Society isimli toplulukta bir makalede bugün yayınlanan habere göre;

Dr. Rhys Taylor, Çek Bilim Akademisi'nde araştırmacı-yazar konu ile ilgili olarak "Bu tamamen beklenmedik oldu "dedi. Biz sık sık bir çok galaksinin birbirine yakın olduğu yerde, galaksi kümeleri gaz akışları görürüz, ama ilk kez bu uzunlukta bir kümeyle karşılaştık. "
Humacao Porto Riko Üniversitesi'nden 2014 mezunu Roberto Rodriguez açıkladı, "Biz normalde galaksilerin içine gaz buluruz, ancak burada şaşırtıcı olan sadece gaz akımının uzunluğu değildir. Şaşırıtıcı olan gaz akımının 15 milyar Güneş kütlesindeki ağırlığıdır. Yani Samanyolu ve Andromeda galaksilerin toplamından daha fazla kütle!". Takım hala akımının kaynağını araştırıyor. Bir fikre göre büyük bir gökada geçmişte küçük gökada grubunun yakınından geçerek bir gaz köprüsünün oluşmasına ve uzamasına neden oldu. İkinci fikre göreyse büyük gökadanın içinden fışkıran gazın ileri doğru süzülmesini sağladı. Ekip hangi fikrin daha iyi olduğunu anlamak için Arecibo Teleskopu verilerini kullanarak bilgisayar benzetimlerine başvuracak.

   Keşif Arecibo Gökada Çevresi Araştırması projesi çerçevesinde 2008 ile 2011 yılları arasında 
 Arecibo Teleskopu ile alınan verilerin işlenmesiyle gerçekleşti.




Orjinal Kaynaktan Çeviri Nilüfer ALKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder