Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Cehenneme açılan Kapı!





 İlk bakışta, bir bilim-kurgu filminden dramatik bir sahne gibi gözükebilir...


Ama Karakum Çölü kalbinde bulunan bu dev yangın deliği uzaydan dünyaya yapılan bir saldırı sonrasında da oluşmuş  değil!
Türkmenistan'da Derweze şehrinin yakınlarında bulunan  ve orada yaşayan halkın tabiriyle  'Cehennem'in Kapısına'   hoş geldiniz...










   Sovyet jeologlar 1971 yılında bölgede sondaj ve doğal gaz dolu bir mağaraya denk geldiler.

Ama sondaj kulesi altındaki zemin 70 metre çapında bir delik bırakarak çöktü. 
Deliğin zehirli gazların açığa çıkmasına neden olacağından korkan ekip deliği yakmak için karar verdi. 


  Bu ateşin sönmesini ve günlük yakıtın bütün kullanımı umuluyordu, ancak gaz bugün hala yanıyor. Alevler Derweze'de, yaklaşık 350 nüfuslu bir köy çevresinde kilometrelerce öteden görülebilen altın bir parıltı oluşturuyor.
Nisan 2010'da ülkenin cumhurbaşkanı, Gurbanguly Berdimuhamedow, deliğin bulunduğu bölgeyi ziyaret ederek, deliğin kapatılması gerektiğini emretmiş. Ancak bu durum bugün halen devam ediyor. Karakum Çölü Türkmenistan'da 350,000 km2'lik bir alanı kaplar.  Çölde önemli miktarda doğal petrol ve doğal gaz rezervi bulunmaktadır.


                 





Çeviri: Nilüfer ALKAN



Gözle yazı yazılacak!


  Fransız bilim adamları göz kaslarını kullanarak bilgisayarda yazı yazabilmenin yolunu buldu.






  Fransa’da Pierre ve Marie Curie Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmada optik illüzyonları araştıran bilimadamları göz kaslarını kullanarak yazmanın yolunu keşfettiler.

Prestijli bilimsel araştırma kuruluşu CNRS’in direktörü Jean Lorenceau, kollarını ya da ellerini iletişim kurmak için kullanamayanların hayatlarını kolaylaştırabilecek buluş için “Bu ucu olmayan bir kalemle resim çizmek gibi” dedi.

DAKİKADA 30 HARF

Pilot, sürücü ve cerrahlar için görsel kontrol sistemlerinde de kullanılması planlanan aletle özel eğitim almış kişiler göz kaslarını hareket ettirerek bir bilgisayar yazılımı aracılığıyla yazabiliyorlar.



  Sistemdeki harfler ve rakamlar kişinin görsel hafızasından yola çıkılarak şekilleniyor. Denekler göz hareketlerini bilgisayar ekranına aktaran küçük kızılötesi kameralar aracılığıyla dakikada 20 ila 30 harf yazabildiler. Daha önceki yıllarda bilimadamları elektrotlar aracılığıyla beyin dalgalarını kullanan deneklerin harf seçerek yazı yazmasını sağlamıştı.




Kaynak: Milliyet