Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Ekim 2011 Pazar

Bir yıldızda dünyalar dolusu su bulundu!



                     "Okyanusları binlerce kez dolduracak miktarda su kaynağı"





  "Avrupa Uzay Dairesi genç bir yıldızın çevresinde gaz, tuz ve buz parçacıklarından oluşan bir çember buldu."



TW Hydrae adlı genç yıldız Dünya’dan 175 ışık yılı uzakta bulunuyor. 10 milyon yaşında olduğu tahmin edilen çemberindeki parçacıklar zamanla gezegen ve kuyruklu yıldızlara dönüşecek. Kuyruklu yıldızların taşıdığı buz parçacıkları ise, temas ettikleriyeni gezegenlerde deniz ve okyanuslar oluşmasına sebep olacak.

Herschel uydusundan elde edilen bulgular, TW Hydrae’nin çemberinde Dünya’daki tüm okyanusları binlerce kez dolduracak miktarda su kaynağı bulunduğunu gösteriyor.

     Hollandalı ekibin başkanı Leiden Üniversitesi’nden Michiel Hogerheijde, Güneş Sistemi’nin de birkaç milyar yıl önce aynı şekilde oluştuğunu söylüyor.

Yeni araştırmadan çıkarılan önemli bir sonuç Dünya gibi gezegenlere suyun kuyruklu yıldızlar aracılığıyla gelmiş olması. Başka bir önemli sonuç başka yıldızlarda da Dünya gibi binlerce denizli gezegen bulunması ihtimali.
Yılbaşında Amerikalı gökbilimciler Dünya’dan 12 milyar ışık yılı uzaktaki bir gökadada su bulmuştu. Gökadanın merkezindeki karadeliğin çevresinde dönen su kütlesinin miktarı Dünya’daki tüm okyanuslardan 120 trilyon kat daha fazlaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder