Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

28 Kasım 2011 Pazartesi

Terminator teknolojisi hayatımıza girecek!

Terminator'ün pili cebimize girecek

Terminator’ün pili cebimize girecek


“Terminator teknolojisi” şimdi de ceplerimizin pillerini giriyor; bakın neler getiriyor…

Bu hafta HTC’nin 2.5 GHz hızında çalışan çift çekirdekli bir cep piyasaya süreceği dedikodusu çıktı. Fakat IBM’in sıvı metali pillerde kullanılabilir hale getirdiğini açıklamasından sonra bu haber anında bayatladı.


IBM uzun zamandır işlemcileri nasıl sıvı ile hem soğutup hem de besleyeceği üzerinde çalışıyordu ki sonunda bunu başardıklarını açıkladılar. Zürih araştırma laboratuvarında çalışan ekip, teknolojiyi mümkün kılmak için insan beyninden ilham aldı.


Konuyla ilgili New Scientist’e açıklama yapan Bruno Michel şunları söyledi: “İnsan beyni bugün bütün bilgisayarlardan 10.000 kat daha yoğun ve daha verimli. Bunu mümkün kılan ise sadece tek bir ağ -inanılmaz verimli damarlar- üzerinden hem bilgilerin hem de enerjinin aynı anda taşınması.” Peki bu teknoloji nasıl mümkün oldu?

İşte IBM mühendislerinin çözümü

Mühendisler ilk olarak üç boyutlu bir işlemci yapabilmek için yüzlerce silikon yonga plakasını üst üste yığdılar. Burada kayda değer bir şey yok zira Intel’in yeni çıkacak Ivy Bridge işlemcisi de bu teknolojiyi kullanacak.


IBM mühendislerinin burada yarattıkları far ise yonga plakaları arasında sıvı metalin – daha kesin olmak gerekirse vanadyum’un- geçebilmesini sağlayacak kanallar açmak oldu. Söz konusu sıvı metalik olduğu için elektrik yükü de taşıyıp aynı zamanda işlemciye elektrik sağlayabiliyor. Yükünü kaybeden vanadyum, aynı zamanda ısıyı da emiyor ve böylece soğutucu görevi görüyor.


Peki bunun sonucunda neler oluyor? İşlemciler çok daha yüksek frekanslarda ve çok daha verimli çalışabiliyor. yani artık HTC’nin 2.5 GHz hızında çalışan telefonuna burun kıvırabilirsiniz.
http://www.yazarken.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder