Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Kasım 2011 Perşembe

Rus uzay aracı serseri mayına dönüştü!

Rus uzay aracı



                       'Dikkat uzay aracı düşebilir!'


  Dünya, bir türlü gök taşı ve hizmet dışı kalan uyduların tehdidinden kurtulamıyor. Mars’a gönderilmek için fırlatılan ancak atmosferde sıkışan Rus uzay aracı Phobos-Ground'un Dünya’ya bugüne kadar en büyük tehdidi oluşturan insan yapımı araç haline gelebileceği uyarısı yapıldı.


ABD’nin UARS ve Almanya’nın ROSAT uydularının geçtiğimiz haftalarda parçalanarak yeryüzüne düşmesinin ardından, Salı gecesi 2005 YU55 göktaşı Dünya’ya çok yakın bir mesafeden geçti.

En son tehdit ise Salı günü fırlatılan ancak ateşleyicileri devreye girmediği için atmosferde sıkışıp kalan Rus uzay aracı Phobos-Ground.


Salı günü TSİ 11.16’da fırlatılan ve Mars’ın iki uydusundan biri olan Phobos’u incelemek için tasarlanan Phobos-Ground, Çarşamba günü yaşanan teknik arızadan dolayı atmosferden çıkamadı ve rotasından saptı. Rus yetkililer, uzay aracının motorlarının devreye girmesi için üç günlük süreleri olduğunu belirtmişti. Eğer bu süre zarfında teknik sorun giderilmezse, son derece zehirli yakıt taşıyan Phobos-Ground Dünya’ya çakılabilir.


ABD Uzay ve Savunma Bakanlığı, Mars yolculuğunun hemen başında yolunu şaşıran uzay aracını takip ettiklerini belirtirken, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Phobos-Ground’un en fazla iki hafta içinde Dünya’ya çakılabileceği uyarısında bulundu.


“DÜNYA’YA EN BÜYÜK TEHDİT”
Rus uzay programında yer alan ABD’li bir uzman, “Phobos-Ground’un bugüne dek Dünya’ya en büyük tehdidi oluşturan insan yapımı araç olabileceğini” belirtti.  Bazı ABD’li yetkililer ise uzay aracının düşmeye başlaması halinde taşıdığı yakıtın atmosferin üst katmanlarında infilak edeceğini öne sürüyor.

NASA enkaz uzmanı Nicholas Johnson, Phobos-Ground’un şimdiden alçalmaya başladığı uyarısında bulundu.  Johnson, uzay aracının düşmesinin iki haftadan önce olmayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

İKİ MOTOR DA ÇALIŞMIYOR
170 milyon dolara mal olan insansız Phobos-Ground uzay aracı, Salı gecesi Kazakistan’ın Baykonur üssünden Zenit-2 roketiyle fırlatıldı. Fırlatmadan 11 dakika sonra uzay aracı roketten ayrıldı ancak o esnada devreye girmesi gereken iki motor da çalışması.

Rusya Federal Uzay Ajansı, uzay aracının bilgisayar programının bataryaları boşalmadan üç gün içinde tekrar çalıştırılabileceğini belirtmişti. Sonradan yapılan açıklamada, Phobos-Ground’un güç kaynaklarının Dünya’nın etrafında iki hafta boyunca tur atmasına yeteceği ifade edildi.

14.6 ton ağırlığındaki uzay aracının 11 tonu yakıttan oluşuyor. NASA yetkilisi Johnson, uzay aracının düşmeye başlaması halinde yakıtın donup donmadığının önemli olacağını belirtti. Eğer yakıt sıvı halde kalırsa, Phobos-Ground’un yerden 80 klinometre yükseklikte infilak etmesi bekleniyor.

Eğer Ruslar uzay aracının motorlarını çalıştırabilir ve rotasına sokarsa, Phobos-Ground’un Eylül 2012’de Mars’a ulaşması ve Şubat 2013’te ise Phobos’a inmesi bekleniyor. Kızıl Gezegen’in uydusundan 200 gr numune toplaması amaçlanan Phobos-Ground, görevinde başarılı olabilirse Ağustos 2014’te Dünya’ya dönecek.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder