Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

13 Nisan 2013 Cumartesi

Bize en yakın yıldızda Dünya büyüklüğünde gezegen keşfedildi







Bize en yakın yıldızda Dünya büyüklüğünde gezegen keşfedildi.


   Üçlü yıldız sistemi olan Alpha Centauri bizden sadece 4.3 ışık yılı uzaklıkta. Sadeceden kastımız yaklaşık 40 trilyon km. Bir çok bilim kurgu yazarlarının da dikkatini çeken bu yıldız sistemi, Dünya benzeri bir gezegene ev sahipliği yaparak da astronominin kutsal kasesi durumuna gelmek üzere. Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin yaptığı keşifte bulunan gezegen Alpha Centauri yıldızlarından "2" numaranın etrafında konumlanmış. Alpha Centauri Bb olarak adlandırılan gezegen şu ana kadar bulunan güneş benzeri yıldız etrafında dönen Dünya'ya en yakın gezegen oldu.





Alpha Centauri'de 3 yıldız bulunmakta. Bunlardan Proxima adı verilen yıldız Güneşimize göre oldukça küçük. Ancak A ve B adı verilen diğer iki yıldız Güneşimizin boyutlarına çok yakın. A biraz büyük olmakla birlikte B çok az küçük de olsa Güneşimiz boyutunda.







Keşfedilen gezegenin şu ana kadar ölçülebilen kütlesi de Dünyamızdan çok az fazla ve neredeyse eşit sayılır. Ayrıca Dünyamızla birlikte evrende bilinen en düşük kütleli gezegen bile denebilir. Yaşam olasılığı olsa dahi kendi yıldızına olan uzaklığı sadece 6,5 milyon km. Yani Merkür ile Güneş'in yakınlığının 10 katı ve Dünyamızın Güneş'e olan yakınlığının da 23 katı. Bu da söz konusu yıldızın Bb gezegeninin gökyüzünde bizim gördüğümüz Güneş'in 20 katı büyüklüğünde bir yer kapladığı anlamına geliyor. 500 kat daha parlak ve sıcak!



Orijinal kaynaktan çeviri: http://bilimvespiritualizm.blogspot.com/



6 yorum:

  1. Bilgilendirme için sağolun güzel yazı

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Varlığınız için biz de teşekkür ederiz...

      Sil
  3. Sevgili Sinan Susar, çok teşekkür ederiz. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel paylaşım.Daha yeni paylaşımlar bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, yep yeni paylaşımlarla burada olacağız. Sevgiyle kalın...

      Sil